sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

INFOA JA TEKNIIKKAA



Jaana Isoaho-Lesch ja Tom Lesch ovat helsinkiläisiä karavaanareita, jotka jalkapallojoukkueen johtamisen ja huoltamisen jälkeen löysivät kipinän karavaanariuteen uudellen.
Perheen molemmat pojat harrastivat jalkapalloa innokkaasti, joten myös vanhempien kiinnostus poikien harrastukseen oli luonnollista.


Tom kertoo perheen aloittaneen Jaanan vanhempien vaunulla harrastuksen, todeten varsin pian jutun nappaavan ja 1996 alkanut karavan-elämä Solifer Artic - 500 -vaunulla kukki kauniisti kausipaikalla.
No, aikanaan Solifer myytiin pois ja jalkapallohommat täyttivät pariskunnan elämän kokonaan, karavaanarit lepäsivät.
Pojat kasvoivat kiinni elämään, lensivät opiskelemaan, molemmat isänsä ammattia, siis sähköalaa ja Tom kertoo jalkapallon olleen mukana enää vain tv:n välityksellä.  Syntyi tyhjiö.



Ystävät kuitenkin puuttuivat Jaanan ja Tomin elämään 2007, siis jalkapallon katselu tv:stä sai jäädä ja uusia raikkaita tuulia oli haisteleminen.
Tom kertoo luvanneensa vaimolleen Jaanalle, "OK, palataan vaan karavaanareiksi, mutta vain sillä ehdolla, että hankimme sitten asuntoauton".  Niinpä pariskunta hankki Adrian, reissaten ahkerasti ympäri vuoden ja näin kartuttaen matkakokemuksiaan ikäänkuin aavistaen tulevaisuuden.

Niinpä vaatimustaso kasvoi ja Leschit hankkivat auton, jossa pystyisivät asumaan paremmin myös talviaikaan.
Seuraava auto olikin sitten Carthago suihkuineen ja peleineen, vehkeineen.
Viimeisin hankinta, Tomin mukaan loppuelämänsä ensimmäinen auto, on nyt sitten Concorde.  
Sulkeutuuko ympyrä, mene ja tiedä.

Jaana Isoaho-Lesch työskentelee johdon assistenttina, ollen HSO-sihteeri koulutukseltaan ja Tom puolestaan erään suuren helsinkiläisen hotelliketjun huolto/turvapäällikkönä ja Napsu-koira odottelee emäntäänsä, isäntäänsä uskollisesti kotona.
"Mielenkiintoinen kokemus", toteaa Tom karavaanarin ajokorttitutkinnosta, jonka hän suoritti alkuvuodesta.  Lienee hyvä lisä Concorden ohjaamiseen, maallakin.

Leschit ovat matkanneet ahkerasti Norjassa ja Ruotsissa, varsinkin Norja on pariskunnan sydäntä lähellä. "Norja on kaunis maa ja luonto sekä puhtaus viehättävät meitä siellä", sanoo Jaana.
Kilpisjärvi Suomessa on tullut Leschien vakipaikaksi norjalaisten ystäviensä kanssa, ovathan he viettäneet siellä neljä pääsiäistä peräkkäin hiihtäen Kilpisjärven uskomattomissa maisemissa yhdessä.
Viime kesän matkamme Tanskaan ja Saksaan avaa pään Euroopan reissuille, toteavat Leschit.


Jaana ja Tom kertovat olevansa todella iloisia ja onnellisia päästessään mukaan tähän hienoon suurtapahtumaan ja kertovat olevansa mukana täydestä sydämmestään.
"Odotamme, että Pori näyttäytyy kesäisen aurinkoisena ja toimivana FICC-RALLY-vieraillemme ja myös talkooväelle ja haluamme olla mukana auttamassa tämän The Best Ever - tapahtuman toteutuksessa", sanovat Jaana ja Tom.

Jaana Isoaho-Lesch työskentelee Kirjurinluodossa infossa ja Tom Lesch tekniikan puolella.

torstai 17. huhtikuuta 2014

KORTTELI-ISÄNTIEN KUULUMISIA

Meitä kortteli-isäntiä on juuri nyt valmiina palvelukseenne kuutisenkymmentä.
Me olemme organisoitumassa maittain, suuri määrä talkoolaisia tulee isännöimään Suomi-kortteleissa luonnollisesti, mutta myös pohjoismaiset vieraamme saavat palvelun omalla kotikielellään tai ainakin melkein.  
Ns. scandinaaviset korttelit miehitetään Ruotsia, Norjaa ja Tanskaakin taitavilla kortteli-isännillä.



Eurooppalaiset vieraamme majoittuvat omiin kortteleihinsa ja saavat isännikseen joko omaa kotikieltään taitavia talkoolaisia tai englannilla toimeen tulevia tekijöitä, kuitenkin niin, että pärjätään tärkeiden asioiden kanssa ja asiat selviävät. 

Olemme tyytyväisiä hakutuloksiimme, olemmehan saaneet joukkoomme varsin kielitaitoisia ja kokeneita organisointikykyisiä kortteli-isäntiä, joilla on vankka kokemus isännöinnistä erilaisissa tapahtumissa ja -leireillä.
Tällä porukalla on turvallista ja motivoivaa työskennellä, tuntuu myös siltä, että vieraamme ovat hyvissä käsissä ja saavat siten korkeatasoisen palvelun hyväkseen.



Kevään edetessä kesäksi, me talkooväki koulutamme itseämme, hiomme taitojamme informoiden joukkojamme tärkeistä asioista, sovimme toimintaperiaatteista ja virittäydymme kukin omalla tontillaan toimimaan vieraidemme parhaaksi, sanalla sanoen opettelemme palvelemaan Teitä mahdollisimmän hyvin.  Onhan se meille "kuin väiskille lihatiski".



Talkooväellä ei ole yhteistä tapaamista ennen leirin alkua, mutta me jaamme tietoa asioista ja tärkeinä pitämistämme asioista omille ryhmillemme sähköisesti, kirjetse, blogimme kautta, sekä henkilökohtaisesti viestittäen.
Pyrimme siis infoamaan tarkkaan kunkin tekijäryhmän tekijöitä omista asioistaan ja intresseistään.

Tälläkin foorumilla kerrotaan jatkossa lisää kuulumisia ja informoidaan Rallyn tapahtumista.

Olli Jorva
Apulaisleiripäällikkö "Isäntien isäntä"








sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

VIVALDE



Dziokit ovat viisikymppisiä porilaisia ja kuuluvat SF-Caravan Satakunnan yhdistykseen, siis Kuninkaanlähteen porukoihin.  Maria ja Waldi ovat kuitenkin suuntautuneet Eurooppaan ja retkeilyauton keula osoittaakin useimmiten kohti etelää, onhan Waldi kotoisin Puolasta.
Ja mikäs kielitaitoisen pariskunnan on matkustellessa ja kirjoitellessakin, monelle lienee tuttuja "Sentinvenyttäjien" jutut Caravan-lehdessä.

Pariskunnan matkailuhistoria noudattelee varsin tuttua kaavaa.  "Aluksi mentiin yhdessä telttaillen ympäri Eurooppaa ja matkailukärpäsen puraistua lisää, menimme kupoliteltan ja spriikeittimen kanssa tukka putkella katsomaan keski- ja länsi-Euroopan näkymiä tarkemmin", sanoo Maria.
Pariskunnan molemmat tytöt matkasivat mukana ja vasta nuorten jäädessä pois matkoiltaan, hankkivat Dziokit matkailuautonsa.


"Se olikin varsinainen episodi, siis tuo matkailuauton hankinta, painuimme Eurooppaan mukanamme lista autokaupoista, pari Visa-korttia ja vaatteisiin piiloitetut 3500 euroa.
No, unelmamme löytyi viimeisestä liikkeestä ja kahden päivän  jälkeen suuntasimme ensimmäisen matkamme kohti Puolaa, jonne olimme tilanneet mm.uudet keittiökalusteemme.  Tällä ensimmäisellä matkallamme, kuten niin monella muullakin, on automme toiminut myös kuljetuskalustona", naurahtaa Maria.

Maria tekee työtään päiväkodissa ja Waldi on asioimistulkki, johon kirjoituksen otsikko siis viittaa, sekä muusikko ja musiikin opettaja, jonka toi Suomeen tietysti musiikki ja soittaminen.



Pariskunta viettää vapaa-aikaansa paitsi matkailuautossaan, myös moottoripyörän selässä sekä liikkuen aktiivisesti kesät talvet.  Jos liikkuminen ei huvita, tekee Maria käsitöitä ja Waldi tietysti soittaa vaimolleen serenadeja, kuinkas muuten!

Dziokit halusivat tulla töihin Kirjurinluodon FICCiin ensinnäkin siksi, että näin mittava kansainvälinen tapahtuma järjästetään heidän kotikaupungissaan Porissa ja olisi suorastaan harmillista jättää kokematta tämän tasoinen suurtapahtuma ja tilaisuus tavata kanssakaravaanareita.


"Olemme saaneet reissuillamme paljon hyvää palvelua ja ystävällisyyttä osaksemme kanssamatkustajiltamme maailmalla ja toivommekin pystyvämme maksamaan edes osan "veloistamme" takaisin muiden maiden matkaajille täällä Suomen FICC-RALLYssa", kertovat Dziokit.
Maria ja Waldi toivovat tapaavansa monia samanhenkisiä ihmisiä ja viettävänsä ikimuistoisia hetkiä Suomessa ja The Best Ever-tapahtumassa.

Maria ja Waldemar Dziok työskentelevät Kirjurinluodossa kortteli-isäntinä ulkomaanryhmissä.  

lauantai 5. huhtikuuta 2014

FICC-MATKAAJA MAAILMALTA



Yli 40 Ficc- ja Aasian Pacific-rallya kolunnut Veijo Rahikainen on todellinen Ficc-konkari ja kokenut maailman matkaaja.
"Matkanteko alkoi vuonna 1991, kun olimme vaimoni Riitan kanssa Aasian Pacific Rallyssa Taiwanin Fulungissa.
Siellä tutustuimme japanilaisiin, korealaisiin ja taiwanilaisiin ystäviimme ja solmittu ystävyys kantaa edelleen.  Yli sata joulukorttia lähtee Suomesta ja saman verran niitä tulee meille kotiin", kertoo Veijo.




Tuo Aasian matka on jäänyt matkaajan mieleen niin lähtemättömästi, että siitä lähtien hän on kiertänyt kaikki Aasian Pacific Rallyt, onpa Japanin keskusjärjästö JAC palkinnut Rahikaiset muistotaululla ahkerasta Japanin matkailusta.
Matkoja Japaniin on kertynyt 11, Taiwaniin 7 ja Koreaan 6 kappaletta.
Veijo Rahikainen kuuluu Suomi-Korea ja 
Suomi-Japani - seuroihin sekä tekee yhteistyötä Taiwanin kaupallisen järjestön kanssa.




Vaikka Veijo on kaukomatkaaja sielultaan, ovat eurooppalaiset rallyt lähellä hänen sydäntään ja monia tuttuja onkin tullut matkan varrella.

Rahikaiset ovat matkustaneet Euroopassa paljon ja ensimmäinen FICC-kokemus hankittiin 1986 Unkarin Debrecenissä, josta jäi monta monituista muistoa.
"Hyvin on matkoilla pärjätty, eikä kielivaikeuksia ole ollut ja jos aina ei ole täydellisesti ymmärrettykään, loput on selvitetty käsimerkein tai vaikkapa kossupullolla", virnistää Veijo.

Veijo Rahikainen arvostaa suomalaisen tapahtumien järjästelytaidon korkealle ja uskookin tulevan The Best Ever-tapahtuman todella olevan sloganinsa arvoinen, onhan miehellä kokemusta Suomessa järjästetyistä rallyistä Joensuusta ja Oulusta.
Veijo sanoo arvostavansa suuresti sitä, että hänen kokemuksensa aasialaisten vieraiden ystävänä on otettu huomioon Porissa ja hän odottaakin innostuneena alkavaa 81.F.I.C.C.Rallya Kirjurinluodossa.


Suomalaisille rallyvieraille Veijo haluaa lähettää terveisiä, toivoen runsasta osaanottoa tähän ainutlaatuiseen tilaisuuteen, jossa kerrankin on hieno mahdollisuus tutustua eri maiden karavaanareihin ja nyt Suomessa.
"Suomalaiset, heitetään ujous ja vaatimattomuus romukoppaan ja lähdetään joukolla liikkeelle ja tutustumaan vieraisiimme", vinkkaa Veijo Rahikainen lopuksi.

Veijo Rahikainen toimii Porin Kirjurinluodossa kutsuvieraiden ja Aasian kortteli-isäntänä.

torstai 3. huhtikuuta 2014

Miten Rally rakentuu?

Jostain syystä mielessäni on viime aikoina pyörinyt monenlaista rakennushommaa. Kotona meneillään ollut remonttiprojekti rinnastuu hyvin myös Rallyrakentamiseen - eli tapahtuman tekemiseen. Kun vanha on purettu pois, on hyvä alkaa rakentaa uutta tilalle.
 
 
Ensin tehdään pohjatöitä hyvän aikaa, tasoitetaan seiniä tai tapahtumaa rakennettaessa luodaan perustuksia, yhteistyötä ja kaikkea sellaista. Sitä, missä on paljon työtä, mutta joka ei välttämättä juuri siinä muodossa jää näkyviin. Ilman niitä hommia olisi kuitenkin mahdotonta saada aikaan onnistunutta tapahtumaa.

Kun pohjat on hyvin tehty, on aika tehdä sisustustöitä. Tässä vaiheessa esimerkiksi tapahtuman ohjelma tulee näkyväksi kaikille, samoin muut tapahtuman olosuhteet, kuten paikka, ympäristö jne. Nämä halutaan näkyväksi kaikille - siksipä tätä blogiakin kirjoitellaan. Pakko todeta, että meille tulee todella hieno tapahtuma. Tekijäporukka on luonut tapahtumasta ihan oman näköisensä, onhan sloganinakin "The Best Ever!" Ehkä tässä pätee se jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain uutta ja jotain sinistä.

Tapahtumassa olennaisinta ovat kuitenkin lopulta osallistujat. Sinä, minä ja ne kaikki muut mukana olijat. Ilman meitä ei ole tapahtumaa. Ilman meitä ei ole tapahtuman henkeä. Ensi kesästä jää monelle ainutlaatuisia muistoja, olethan sinäkin yksi meistä?